JOTA, Ottobu, Hondyrju, Dovrefjell 2016.
I år var vi 3 radioamatører fra Gudbrandsdalsgruppen, LA7G, som var sammen med speiderne fra Lesja JOTA-helga. Av den grunn kjørte vi med kallesignalet LA7G. Det var utfordrende forhold på kortbølgen, men vi klarte 20 kontakter med speidere både i Norge og rundt om i Europa. Av norske stasjoner kjørte vi bare LA6JAM, Henrik, LA8LGA, Jens og LA4JAM, Tom på 80 meter.
Ellers ble Frankrike, Madeira, Sveits, Russland, Nederland, Tsjekkia, Belgia, Azorene og Tysland logget . Høydepunktet både for oss radioamatører og speiderne var nok kontaktene med JW5E på Svalbard og R9PA, Alesha i Novosibirisk. Speiderne på Svalbard traff vi i et heldig øyeblikk på 20 meter – helt stille og rolig rundt oss på båndet og knallsterke 59+ signaler. Takk til atmosfæren og Erlend med speidere på Svalbard for en fin opplevelse. Litt flaks skal man ha.
Alesha, ei ung jente fra Berdsk utenfor Novosibirsk, ble det andre høydepunktet. Hun kjørte radio på dreven og fin måte til tross for sin unge alder. Det imponerte både unge og gamle på Hondyrju. Vi såg bilder på QRZ.com av den fabelaktige stasjonen som de hadde tilgang på mens vi snakka sammen.
Vi brukte utstyr som vi har stående på beredskapssenteret på Dombås: Yaesu 857, 100 w og windom. Antenna var heist opp i fødepunktet i ei glassfiber mast levert av Eidolon som er 15, 4 meter lang og meget solid. Den klarer uten problemer å holde 1KW balunen til en windom FD-4 fra Fritzel i lufta. Av alle glassfibermaster jeg har testa er dette den beste. En meget moderat stasjon, men som med en god posisjon på Dovrefjell over 90 moh gjør jobben. Utstyret ble montert og testet fredags kveld, slik at alt skulle være klart.
Patruljedrift
Vi brukte helga til å sette sammen to nye patruljer: Fjellrev og Moskus. De var ute på en litt lengre fottur på fjellet lørdagen, der de måtte måtte bruke kart og kompass for å finne en post med en patruljeoppgave. Underveis brukte de PMR-radio som sambandsmiddel tilbake til Ottobu. Radioene er av typen Zcom TH-6F, og disse er vi veldig godt fornøyd med til speiderbruk. Speiderne begynner å bli drevne på sambandsbruk, og posten fant de også. Dette oppdraget tok 2-3 timer, og da hadde den andre patruljen radiotid. På kvelden var det leirbål ute, og speiderne overnattet i telt.
Alle speiderne var på lufta i løpet av lørdagen. Søndagen var mer fleksibel. Noen ville kjøre litt mer radio, og noen drev ute med andre ting. Vi begynte pakking, vasking og nedrigging ut på formiddagen, slik at søndagen ble ikke så lang.
Til tross for noe labre forhold, synes jeg vi fikk mange fine kontakter. Speiderne hadde ei fin helg og alle var på lufta. Jeg synes det var utrolig hyggelig å få med LA1OSA, Widar og LB4GH, Torkell på JOTA. Og hvis de ikke ble skremt, så dukker de vel opp igjen neste år også?
Langsiktig rekruttering?
I Lesja speidergruppe har nå en av roverne lisens og var med LA7G på årets field day. Han går skole i et annet land, og var av den grunn ikke med oss på JOTA. En annen av roverne er såpass interessert at han har kjøpt læreboka og snuser på stoffet. Av totalt 14 aktive speidere er ikke det så galt. Det er den kortsiktige rekrutteringen.
Den langsiktige består i at speiderne blir eksponert for, og får prøve radioamatørhobbyen i praksis en gang i året, mens de er i en rivende utvikling. Kanskje er dette med på at de senere i livet tar går kurs hos en lokalgruppe og tar lisensen. Interessen må vekkes og starte et sted, og vi radioamatører er stort sett kun synlige gjennom JOTA, field-day og sambandsoppdrag. I dette trekløveret mener jeg at JOTA står i en særstilling hva gjelder å få sådd noen radiofrø som kan spire både på kort og lang sikt. Dette har jeg alltid i bakhodet når vi driver på, men først og fremst synes jeg det er veldig morsomt å få dele hobbyen min med ungdommen.
Fra Leirmo 2012
JOTA er ein av grunnane til at eg i blei interessert i radio og fekk lisensen. Tordis, LA4BEA var med oss speidarar i 1.Gruben speidergruppe fleire gonger, og ho var veldig flink til å inkludere oss, og ho fekk oss interesserte. Det takkar eg for. Lisensen tok eg i 1989, 16 år gammal. No driv eg med attendebetaling, og er speiderledar lokalt.
Les om JOTA 2015 på Hondyrju, Dovrefjell her:
ar6_2015_jota_dovrefjell (artikkel i AR 6-15)
Oversikt
JOTA er ei genial helg, for eg elskar både speider og radio! Dette er det eg har vore med på så langt i Lesja speidergruppe.
2011: JOTA frå speiderhuset, Leirmo
2012: JOTA frå speiderhuset, Leirmo
2013: HV-øvelse, ingen JOTA.
2014: JOTA frå speiderhuset, Leirmo
2015: JOTA frå Ottobu, Hondyrju, Dovrefjell
2016: JOTA frå Ottubu, Hondyrju, Dovrefjell
2017: JOTA frå Ottobu, Hondyrju, Dovrefjell
2018: JOTA frå Ottobu, Hondyrju, Dovrefjell
2019: JOTA frå Ottobu, Hondyrju, Dovrefjell.
2020: JOTA frå beredskapssenteret, Dombås (0930-1730 lørdag 17.10.20)
2021: Ingen JOTA for min del i år. Høstferien er flytta i nye Innlandet, og jeg reiser nordover.
2022: Ingen JOTA for min del i år. Høstferie nordafor.
2023: JOTA nr 10 for Lesja speidergruppe. Ottobu, Hondyrju, Dovrefjell.