JOTA 18

JOTA 18 rapport

JOTA-rapport 2018 for Lesja speidergruppe.
Det er fjerde året på rad at Lesja speidergruppe holder JOTA-helg på Ottobu, Hondyrju, Dovrefjell (Lokator: JP42OC), og det er sjuende året at jeg fungerer som radioamatør for gruppa.
I år var vi 12 speidere, 2 radioamatører og 2 ledere i lag på fjellet. Helga har etter hvert fått et rimelig fast mønster, men med noen variasjoner. De faste elementene er at alle prøver seg ut på lufta på kortbølgen mot andre speiderstasjoner. Det brukes PMR-radio i løpet av helga, og da gjerne i sammenheng med en orienteringsløype på fjellet med bruk av kart og kompass. Det lages god mat, og det må selvsagt være leirbål.
To variasjoner for årets JOTA var at lederne hadde lagt inn pionering i ei økt. Det ble populært, og da passet det fint at det var litt mildere enn normalt. Det andre var at vi kjørte VHF-radio over Innlandsnettet. Det er ikke så verst å kjøre Nittedal fra Dovrefjell på VHF! Simulcastnettet i Hedmark og Oppland er blitt et voldsomt prosjektmed mange sammenkoblede repeatere.
Hva gjelder kortbølgen, så var forholdene bedre i år enn fryktet. Til sammen logget vi 29 speiderstasjoner i Norge, Europa og Canada. For meg er det rekord i antall! Det var mye liv på 80 meteren både lørdag og søndag, og vi snakket både med kjente og ukjente speidergrupper i Norge. Det er stor stas for alle. I tillegg hadde vi kontakt med England, Frankrike, Tsjekkia, Luxembourg i Europa. I Europa ble den engelske stasjonen GB0PG et høydepunkt. Vi fant et rolig hjørne av 20-meteren og hadde speidere gjennom begge veier med gode signaler.
Årets store radiohøydepunkt ble nok kontakten med Canada, nærmere bestemt stasjonen VO2MS, Michael i Goose Bay. Den yngste som sa hei fra den kanten var en femåring! For oss var dette stort med tanke på min moderate stasjon: Yaesu 950, 100 watt og en w3dzz. Saskia på 11 år fra vår gruppe ble hørt i Goose bay, og det var kjempegøy. Jeg kom i skade for å si til resten som slumret i hytta på kvelden at dette var som om jeg skulle fiske etter ørret i Lågen, men fått en delfin på kroken.
Vi kjørte radio og andre aktiviteter til rundt klokken 1300 NT søndag 21.10, deretter var det nedrigging, vasking og pakking. Det gjelder å holde seg inne med Røde Kors som eier stedet, for vi har veldig lyst til å komme tilbake igjen neste år! CU JOTA 2019!
73, og speiderhilsen fra LB4CD, Ola-Matti Mittigård

Leave a Reply

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *